« Bygdeviser » Åsmund Sveen

book

Første gang jeg så Åsmund Sveen var en travel dag i Torvgaten våren 1939. Han skilte seg tydelig ut fra alle de travle forbipasserende. Hans øyne var mildt granskende og han gikk likesom utenfor den hastende tid, hvilende i seg selv og i sine tanker. «Si, drömmaren kommer där.»

Senere lærte jeg ham å kjenne. Det var et interessant bekjentskap. Han var meget kunnskapsrik, hans intelligens var usedvanlig smidig, han hadde megen viden om menneskene og hans humor var oftest mildt overbærende, men kunne også være frydefullt barokk i sin karakteristikk av samtidige.

Hans innforlivelse i gammeltiden og i sagn og nedarvede forestillinger og skikker i barndommens avsidesliggende skogsbygd var facinerende og på mange måter fremmed for en som har vokst opp i en kystby. At han med alle disse egenskapene også var en fengslende forteller, skulle nesten være overflødig å nevne.

Åsmund Sveen var dengang 28 år og hadde tre vel mottatte diktsamlinger og den lovende romanen «Svartjord» bak seg. Han var dessuten en vel ansett litteraturkritiker i «Dagbladet».

Efter nok en diktsamling «Såmannen» i 1940 kom da hans «Bygdeviser» i 1943.

Details

Language Norwegian
Author Åsmund Sveen
Year Gyldendal, 1970
First Published 1970
Goodreads ID 43731184
Google Books ID l_p9OwAACAAJ

Information was most recently updated Fri Sep 30 06:07:45 2022